Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi : Annenin yumurtalıklarından olgunlaşmış yumurtalar alınarak spermler ile test tüplerinde laboratuvar ortamında döllendirme işlemidir. Döllenen yumurta ve sperm embriyoyu oluşturur, oluşan embriyo annenin rahmine yerleştirilir. Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan bireyler bu yönteme başvururlar.

Bu işlem iki ila beş gün sürer ve bu yöntem embriyo seçiminde en iyi sonucu verir. İki tip tüp bebek tedavisi vardır. Biri sperm ile yumurtanın doğal yollarla döllenmesi sağlanırken diğerinde ise iğneler aracılığıyla yumurtaya sperm enjekte edilerek döllenme sağlanır. İşlemle ilgili hızlı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:

AnesteziYumurta toplama aşamasında genel anestezi
Tedavi süresi15 – 20 gün
Döllenme süresi3 – 5 gün
Embriyo transferi5 gün sonra
Sonuç Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır.
Turk Aesthetic Fiyat4000 – 5000 euro
Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Nasıl Yapılır?

İşlem öncesi her iki eşe kan testi yapılır, ardından kadında fallop tüplerinin ve rahmin uygun olup olmadığı ve ek olarak erkekteki spermin gücü ve hızı da incelenecektir. Yumurtalık, yumurta üretmesi için uyarılır ve ardından ultrason ile izlenir. Testlerin sonuçlarına göre işlemin yapılıp yapılmayacağına karar verilir.

İşlemin başlangıcında kadın hasta tamamen uyutulur. Daha sonra basit bir işlemle yumurtalıktan uygun bir yumurta alınacaktır. Uygun yumurta bulunmazsa yumurtalıkların uyarılması ve en iyi yumurtanın elde edilmesi için döllenme işlemi bir ay ertelenir.

Erkekten ise sperm alınacaktır. Ortalama olarak, her yumurta için yaklaşık 100.000 sperm mevcut olmalıdır. Bundan sonra, yumurta ve sperm arasında özel bir tüp aracılığıyla döllenme gerçekleştirir.

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) TedavisiVideo

Aşağıda Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi işleminin nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.

Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Kimler Tarafından Yapılır?

Türkiye de tüp bebek tedavisi yeterli deneyime sahip bir kadın doğum doktoru tarafından gerçekleştirilen bir işlemdir. Güvenilir bir merkez, yüksek derecede sterilizasyona sahip klinik bir ortam ve yüksek nitelikli bir doktor araştırmak için bir hastane veya tıp merkezi seçerken dikkate alınır. Prosedürün yüksek fiyatı bazen merkezin yüksek verimliliğini ve güvenilirliğini yansıtabilir, bu nedenle yüksek  konusunda tartışılmaması veya pazarlık yapılmaması tercih edilir.

Kimler Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Yaptırabilir?

  • Sperm sayısı beş milyondan az veya hareket kabiliyeti zayıf ise
  • Dişi yumurtası sağlıklı değilse
  • Fallop tüpünün tıkanması, böylece spermin yumurta ile buluşamaması durumu
  • Fallop tüplerinin kanser gibi nedenlerle vücut dışına çıkarılması bu nedenle döllenme imkansız hale gelir.
  • Kadınlarda yumurtalık kireçlenmesi (yumurta üretim kaynağı).
  • Kadınların yaşı ve doğal yollardan hamile kalamama. 
  • Fallop tüpü tıkanıklığı.Kadında bir veya iki rahim tüpünün tıkanması
  • Yumurtlama sürecinde rahatsızlık
  • Bilinmeyen nedenlerle kısırlık
  • Rahim ağzında sperme karşı antikorların varlığı
  • Erken menopoz veya kanser gibi nedenlerle yumurtalık zayıflığı veya düşük kadın yumurtalık rezervi. Bu sorunlardan biri meydana geldiğinde kişiler tüp bebek tedavisine başvurabilir.

Kimler tüp bebek tedavisi yaptıramaz? 

  • Menopoza giren yani yumurta üretemeyen kadınlar. 
  • Sperm sayısı az, sperm hareketi kısıtlı, sperm şekil bozukluğu olan erkekler. 
  • Rahmi alınmış kadınlar 
  • Doğuştan gelen rahim ve üreme sistemi bozuklukları. 
  • Yüksek kronik hastalıklara sahip olan kişiler. 
  • Erkeklerde varikosel hastalığı varsa öncelikle tedavi edilmesi gerekir. 

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Aşamaları

İşlem öncesi

Herhangi bir hormon dengesizliği olup olmadığını kontrol etmek için kapsamlı bir kan test yapılır. Herhangi bir hastalık, kullanılan ilaçlar varsa mutlaka doktora bildirilmelidir. Yumurtalıkların ve uterusun hazır olduğundan emin olmak için ultrason cihazı aracılığıyla klinik muayeneden sonra uygun protokol seçilir. Tüm konjenital malformasyonlar fetal gelişimde olumsuz bir rol oynayabilir. Kadının bu işlemden önce kilo vermeye çalışması en doğrusu olacaktır çünkü fazla kilolu olmak işlemi olumsuz etkiler. Bu aşamada hem kadın hemde erkek incelenir.

Erkeklerden sperm örneği alınır ve incelenir ve gerektiğinde erkeğe de ilaçlar verilir. Sperm örneği alınacağı zamanlarda erkeğin üç gün önceden cinsel ilişkiyi kesmesi gerekir. Daha sonra sperm sayısı, hareketi ve rengi incelenir. Normal sperm sayısı mm başına 20 ila 300 milyon arasında değişir. Son olarak, psikolojik destek sürecin başarısında önemli bir rol oynar çünkü baskı, hamileliği engelleyen farklı hormonal salgılardan vücutta biyolojik değişikliklerin oluşmasına neden olur. 

İşlem sırası

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi süreci beş aşamadan geçer:

Toplam zaman: 20 gün

İlk aşama: Yumurtalıkları uyarma

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

Yumurta üretmek için yumurtalıkların uyarılması gerekmektedir. Yumurtalıkları yumurta üretmeye teşvik etmek için kadınlara doğurganlık ilaçları adı verilen özel ilaçlar verilir. Genellikle bir kadın her ay bir yumurta üretir.
İlaçlar, yumurtalıkların aynı anda birkaç yumurta üretmesine neden olur. Bu aşamada transvajinal ultrason muayenesi ile kadının yumurtalıklarındaki yumurtalar izlenir. Hormon seviyesini kontrol etmek için kan testleri yapılır.

İkinci aşama: Yumurta toplama

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

Kadın vücudundan yumurta almak amacıyla yapılan, folikül ekstraksiyonu adı verilen basit bir cerrahi işlemdir. Kadın, bu işlem sırasında ağrı hissetmemesi için anestezi alır. Doktor bir ultrason muayenesi kullanarak vajinadan folikül içine uzun, ince bir iğne sokar. İğne, her bir folikülden yumurtaları ve sıvıyı çeken ve her seferinde bir yumurtayı dışarı çeken bir emme cihazına bağlıdır. Bu işlem daha sonra ikinci yumurtalıkta da yapılır. Erkekler ise bu aşamada sperm örneği verecektir. Bunun içinde 2-3 gün öncesinde cinsel perhiz yapılmalıdır.

Üçüncü aşama: Döllenme 

IFV yöntemi:
Erkekten alınan spermler ile kadının vücudundan alınan en kaliteli yumurtalar kontrollü bir ortamda bulunan bir hücreye yerleştirilir ve bu işleme yumurta ile birlikte sperm toplanması denir.
Tohumlama süreci: Sperm genellikle döllenmeden birkaç saat sonra yumurtaya girer.
Doktor döllenme olasılığının düşük olduğunu düşünürse seçilen personel yapay olarak spermi doğrudan yumurtanın içine sokabilir ve bu işleme intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu denir.
Tüp bebek tedavisi (IVF) programlarının çoğu, herhangi bir problem beklenmese bile rutin yumurta dölleme prosedürlerinin bir parçası olarak intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu gerçekleştirir.
Mikroenjeksiyon yöntemi:
Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi için kullanılan bir diğer yöntemdir. Yumurtaya bir pipet aracılığıyla spermin enjekte edilmesidir. Mikroskop altında yapılır. Bu sayede yumurta bir bir spermle buluşturulur ve döllenme yüksek oranda olur.

Dördüncü aşama: Fetüsün gelişimi

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

Döllenmiş bir yumurta bölünmeye başladığında embriyo haline gelir. Laboratuvar personeli, embriyonun beklendiği gibi bölündüğünden emin olmak için düzenli olarak embriyoyu kontrol eder. Yaklaşık beş gün sonra, sağlıklı bir embriyo, etkili bir şekilde bölünmeye devam eden bir dizi hücreye sahip olan bir embriyodur. Bazı sendromların fetusa “genetik olarak” geçme olasılığının teşhis edildiği durumlarda, implantasyondan önce genetik tanı konulabilir ve embriyo kadın vücuduna dönmeden önce yapılabilir. Bu işlem döllenmeden yaklaşık 3 ila 4 gün sonra gerçekleştirilir. Laboratuvar personeli, her fetüsten bir hücre alır ve spesifik genetik bozuklukları teşhis etmek için ayrıntılı bir tarama muayenesi yapar.

Beşinci aşama: Embriyo transferi

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

Embriyolar, yumurtaların alındığı andan itibaren yaklaşık 3 ila 5 gün sonra kadının rahmine geri transfer edilir ve döllenme işlemi gerçekleştirilir. Yumurtalar doktorun kliniğinde transfer edilir ve herhangi bir anestezi kullanılmaz. Doktor, vajina yoluyla rahim içine embriyoları içeren uzun, ince bir “kateter” yerleştirir. Rahim duvarına yerleşip büyümeye devam etmesi durumunda gebelik oluşur. Kadının rahmine birden fazla embriyo geri gönderilir ve bu, birden fazla fetüsün ortaya çıkmasına neden olabilir: ikizler – üçüzler ve daha fazlası gibi.

İşlem sonrası

Yumurta, kadın vücuduna benzer bir ortamda, bölünmeye teşvik edileceği bir kuluçka makinesinde tutulacaktır. Daha sonra işlemden beş gün sonra rahme iade edilir.

Doktorlar genellikle birden fazla yumurta alır (örneğin, aynı anda altı yumurta uyarılabilir) ve en uygun olanı alır. Beşinci gün, yumurta (fetüs), hamileliği stabilize etmek için serviksten boşluğa geçen bir tüp vasıtasıyla rahme geri döndürülür. 

Son olarak, gebelik dengeleyici ilaçlar ve Progestin (Progestin hormonu) gibi hormonlar verilir. Hamileliğin devamlılığını ve başarısını sağlamak için doktor kontrollerine düzenli olarak gidilmelidir.

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Sonrası Talimatlar

  • Harvard Üniversitesi’nden yapılan son araştırmalara göre, tekli doymamış yağlardan zengin besinler,  avokado, fındık, tohum, ayçiçek yağı ve zeytinyağı gibi tüp bebek yoluyla hamile kalmaya çalışan kadınlara yardımcı olmaktadır.
  • Meditasyon ve stres atma bu dönemde oldukça etkilidir. Stres üreme sistemini olumsuz etkiler ve operasyonun başarı şansını azaltır bu yüzden stresten uzak durulmalıdır.
  • Glisemik indeksi yüksek, alkol ve kafein içeren gıdalardan kaçınılmalıdır.
  • Kan şekeri ne kadar düşükse, sindirimi o kadar yavaş olur, bu da sabit ve kademeli bir enerji kaynağı sağlar. Baklagiller, tahıllar, az yağlı süt ürünleri, brokoli, tatlı patates ve mantar bu kategorideki yiyeceklerden bazılarıdır.
  • Yorucu egzersizlerden kaçının tüp bebek prosedürü öncesinde ve sırasında kendinizi zorlamamaya çalışın ve yürüme, yoga ve yüzme gibi hafif egzersizleri seçin çünkü yorucu egzersizler implantasyon başarısızlığına ve gebelik kaybına neden olabilir.
  • Ameliyat tarihinden en az iki hafta önce normal bir uyku döngüsüne sahip olmalısınız, günde en az 8 saat uyku aldığınızdan emin olun.
  • Sağlıklı bir kiloda olun ve kilonuzu koruyun.
  • Vücut kitle indeksi (BMI), takip edilmelidir fazla kilo hamileliği zorlaştırdığından veya bu işlemden kaynaklanan komplikasyonlara yol açabileceğinden başarılı bir ameliyat şansını etkiler.
  • Sauna ve jakuziden uzak durun (vücutta aşırı ısı hamileliği olumsuz etkiler).
  • Doktorunuzun önerdiği takviyeleri alın.

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi sonrası belirtiler

  • Bu işlemin başarı oranı %40 ile %60 arasında değişmektedir. Gebeliği engelleyen nedenler, kullanılan yumurtlama tekniği, tüp bebek operasyonuna kadın vücudunun tepkisi gibi faktörlere bağlıdır.
  • Bazen beşinci günden sonra rahme aktarılacak döllenmiş yumurta sayısı sonuçta rol oynar, ancak tekrarlayan kürtajlardan kaçınmak için üçten fazla embriyo transfer edilmesi önerilmez.
  • Son zamanlarda, sadece bir yumurtayı transfer etme eğilimi var. Rahim duvarı kalınlaşması da geri dönen yumurta yapışmasında rol oynar, dolayısıyla işlemin başarısıdır.
  • İşlemin ilk haftasından sonra vajinadan kanama fark ederseniz, ameliyatın başarısız olduğunu gösterir.
  • Kanama gözlenmezse, bu olumlu bir başarı işaretidir.
  • Döllenmiş yumurtanın rahme alınmasından sonraki 11. günde yapılan kan testi (BHC) sonucun 50’yi geçmesi halinde başarı göstergesidir.
  • Karın ağrısı gibi belirtiler.
  • Mide bulantısı.
  • İşlemden iki hafta sonra baş ağrısı, uykusuzluk ve genel yorgunluk başarılı ameliyatın belirtileridir.
  • Ardından başarılı bir doğum için dokuzuncu ayı bekleyebilirsiniz.

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Avantaj ve Dezavantajları

Avantaj

  • Tüp bebek (ıvf) tedavisi diğer aşılama yöntemlerine göre daha yüksek başarı oranına sahiptir.
  • Doğal gebeliğin olmadığı durumlarda bu yönteme başvurulabilir.
  • Elde edilen yumurtalar dondurulabilir.

Dezavantaj

  • Bazı nadir durumlarda, yumurtaları çekmek için laparoskopik bir ameliyat olabilir.
  • Menopoza girdikten sonra hamilelik olmayabilir. 
  • İşlem tek seferde olumlu sonuç vermeyebilir ve tekrarlanması gerekebilir.

Yan etkiler 

Embriyo transferi yapıldıktan sonra kişi de kramplar olabilir, ancak genellikle bir gün sonra kaybolurlar.

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Başarı Oranı Nedir?

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi başarı oranları, bir dizi faktöre bağlıdır. Doğurganlık, prosedürün yeri ve yaşam tarzı gibi.

Başarı oranları genel olarak kadının yaşına göre değişmektedir çünkü yaş ilerledikçe başarı oranları düşmektedir.

İşte kadınların yaşlarına göre tüp bebek ve yumurta alımı sonrası canlı doğum başarı oranları:

  • 35 yaş altı yumurta başına canlı doğum oranı %54,4’tür.
  • 35-37 yaşları arasında yumurta başına canlı doğum oranı %42’dir.
  • 41-42 yaş arası, yumurta başına canlı doğum oranı %13,3’tür.
  • 43 yaş ve üzeri kadınlarda ise bu oran yaklaşık %3,9’dur.

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi İstanbul 

Genel olarak Türkiye, özelde İstanbul, seçeneklerin çokluğu, doktorların uzmanlığı, sağlık hizmetinin kalitesi gibi birçok avantajı nedeniyle Türkiye’yi tedavi ve turizm amacıyla aynı anda ziyaret eden birçok turistin destinasyonudur.

Türkiye de tüp Bebek (IVF) tedavisi için mevcut en önemli seçeneklerden biridir ve her merkeze ve operasyonun detaylarına göre 4000 – 5000 euro arasında değişmektedir.

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Fiyatı İstanbul

Dünyadaki ortalama tüp bebek maliyeti yaklaşık 12.000 dolar olup, bu nispeten yüksek bir fiyattır. Ancak genel olarak bu maliyet, büyük bir operasyon içinde örtüşen birçok prosedür için kapsamlı olarak kabul edilir.

Türkiye gibi sağlık alanında gelişmiş ülkelerde tüp bebek maliyeti çok daha düşük, Türkiye’de 2500-3500 Euro arasındadır.

Turk Aesthetic İstanbul – Türkiye de Tüp bebek tedavisi fiyatı detaylarına göre ortalama 4000 – 5000 euro olarak belirlenmektedir. İki taraflı yapılacak testler için ek ücretler olabilir.

Konaklama ve ulaşım dahil paket ücretini talep etmek için iletişim sayfasından Türk Aesthetic ekibi ile iletişime geçebilirsiniz

SSS – İstanbul Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi ne kadar sürer?

Tedavi birçok aşamadan oluşmaktadır. Buna bağlı olarak 15 – 20 gün sürmektedir.

Tüp Bebek (IVF) Tedavisi sırasında ağrı olur mu?

Tüp bebek tedavisi sırasında herhangi bir ağrı olmaz. 

Tüp bebek tedavisinin faydaları nelerdir?

Doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan kişiler için oldukça iyi bir alternatiftir.

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi fiyatı nedir?

Türk Aesthetic ile Tüp bebek tedavi fiyatı 4000 – 5000 Euro arasındadır.

Türkiye de Tüp Bebek (IVF) Tedavisi yapılırken hangi teknikler kullanılabilir?

Ivf yöntemi sperm ve yumurta kişilerden alınarak laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır.

Tüp bebek operasyonunda sağlıklı bebekler dünyaya gelir mi?

Gerek tıp gerekse bu alandaki bilimsel araştırmalar, doğumsal malformasyon ile tüp bebek arasında herhangi bir ilişki kuramamıştır. Güvenli bir işlemdir ve hamilelik yöntemi ne olursa olsun tüm hamile kadınların uyması gereken tüm talimatları dikkate alarak doğal gebeliklerin sonuçlarını verir.

İşlem başarısız olursa kaç deneme yapılabilir?

Sınırlı sayıda tekrar yoktur. İşlemin başarısız olması çiftin psikolojik durumuna bağlıdır.

Tüp Bebek Ne Zaman Önerilir?

Günümüzde tüp bebek çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kısırlığı tedavi etmek için kullanılabilir.

Son olarak, Türkiye, İstanbul’daki Türk Aesthetic Merkezi’nden bilgi ve fiyat talep etmek için ekibimizle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

Şimdi bizimle iletişime geçin ve

Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

için randevu alın

Paylaş