Türkiye de Kürtaj kelimesi bir diğer tabir ile küretaj kazımak anlamına gelmektedir. Rahim içi temizlenmesi için kullanılan yöntemin adıdır. İstenmeyen ya da sağlıklı devam etmeyen gebelik durumlarında birçok yöntem kullanılarak bu gebeliği sonlandırma işlemine denir. Sadece gebelik durumlarını sonlandırmak için değil aynı zamanda düşük yapmış kişi için ya da ölü gebelikler içinde kullanılır.
Gebe olmayan hastalarda da ise rahim içerisinde olan bir problemden dolayı rahim içi polipler, miyomlar gibi rahim içinde bulunan hastalıklardan temizlemek içinde tercih edilebilir. Bu tarz hastalık durumlarında alınan parça patolojiye yollanarak tanı ve teşhis için yol gösterici olur. Bu işlem hakkında birçok bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
Anestezi Türü | Sedasyon |
Operasyon süresi | 15 dakika |
Sonuçlar | Hemen |
Günlük aktiviteye dönüş | 1 gün sonra |
Zor aktivitelere dönüş | 7 gün sonra |
Cinsel ilişki | 15 gün sonra |
Türk Aesthetic Maliyeti | 900 Euro |
Türkiye de Kürtaj nasıl yapılır?
Kişinin tercihine göre sedasyon ya da lokal anestezi yöntemiyle kişi uyutularak, ucu delik plastik kanüllerle rahim içerisine girilerek bu işlem yapılmaktadır. Kanülün ucuna takılan vakum ile rahim içerisi temizlenmektedir. Çoğunlukla vakum yöntemi kullanılmaktadır bu yöntem hem daha kolay hemde riski en az olan yöntemdir. Kanüller aracılığıyla rahim ağzından içeriye girilerek vakum sayesinde temizleme işlemi gerçekleştirilir. İşlem 5-10 dakika sürmektedir.
Kürtaj yapılacak durumlar
- İstenmeyen gebelik durumları
- Annenin hayatını riske atacak durumların oluşması
- Gebelikte belli bir aşamaya gelmiş fakat bebeğin kalp atışlarının alınamaması durumunda
- Boş gebelik denen bebek kesesi olup içinde bebeğin olmadığı durumlarda
- Düşük sonrası bebeğin alınması ve kalıntıların temizlenmesinde
- Rahimde miyom, polip, kanama gibi durumların varlığında tanı ve teşhis için
Türkiye de Kürtaj Kimler Yaptırabilir
- 18 yaşından büyük evli ya da bekar kadınlar
- 10 haftalıktan daha az gebeliği olanlar
- Gebelik, kan ve idrar testi yaptırmış ve gerekli bulguları olan kadınlar
- Ultrason ve muayene ile gebelik teşhisi konulmuş kişiler
- 18 yaş altı kişilerde ebeveyn onayıyla olabilir.
Türkiye de Kürtaj Kimler Tarafından Yapılır
Gebeliği sonlandırmak için kişiler birçok yöntem araştırmaktadır. Bitkisel yöntemlerle ya da haplarla yapılmak istenen bu işlem oldukça hayati risk içerir. Bu yüzden işlem sadece kadın doğum doktorları ve doğum uzmanları tarafından yapılmalıdır. Aynı zamanda yapılan yer uygun hastane koşullarında ve steril bir ortam olmalıdır.
Türkiye de Kürtaj işleminde yaş sınırı ve yasal boyutu
Bu işlemle ilgili ülkemizde belirlenmiş bir yasa vardır. Yasalara göre gebelikte 9. haftasını doldurmamış bireyler bu operasyonu olabilirler. Dokuzuncu haftasını geçmiş bireyler için bu durum yasal değildir. 18 yaşını geçmiş ve bekar olan bir kişi kendi isteğiyle bu işlemi olabilir. 18 yaşını geçmiş ve evli olan kadınlar ise hem kendi isteği hemde eşinin onayıyla olabilir.
18 yaş altında olan bireyler de ise ancak ebeveyn onayıyla bu işlemi yaptırabilirler. Evli olup eşinin izni de olsa ebeveynlerin yine onayı gerekmektedir. 15 yaşın altındaki kadınların ise adli merciler ile yapılan değerlendirme doğrultusunda bu işlem gerçekleştirilir.
Gebelik Belirtileri
- Adet gecikmesi, her kadının kendine özgü bir adet döngüsü vardır. Normal koşullarda iki adet(regl) dönemi arası 21-35 güne kadar normal kabul edilir. 35 günün üzerinde olan adet gecikmesi gebelik belirtisi olabilir.
- Düzensiz kanamalar, uzun aralıklarla kanama olması ya da hiç adet görmeme gibi durumlar da belirti olabilir.
- Adet gecikmesiyle birlikte kişide mide bulantısı,kusma, baş dönmesi gibi durumlar varsa
- Göğüs ağrısı ve hassasiyet görülüyorsa
- Yorgunluk ve uyuma hissi artmışsa
- Koku hassasiyeti oluşmuşsa
- Duygusal dalgalanmalar fazlaysa gebelik belirtisi olabilir
Türkiye de Kürtaj gerektiren durumlar
Sadece gebeliği sonlandırmak için değil aynı zamanda ölü gebelikler,rahim hastalıkların tanı ve teşhisi için de probe, fraksiyone gibi yöntemler kullanılır. Bu yöntemler hakkında ki bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
- Rahimde ki düzensiz kanamaları teşhiş ve tedavi etmek için kullanılan yöntemdir. Rahimde kalınlaşma varsa bu yöntemle tedavi edilebilir. Alınan örneklerde patolojiye gönderilerek incelenir hastalığın tanı ve teşhisi için kullanılır.
- Adet döngüsü haricinde olan kanamaların teşhisi için kullanılır. Rahim ağzı ve rahimin içinden parça alınarak kanamanın nereden geldiği bu yöntemle tespit edilir.
- Kişide düşük sonrası içeride kalan kalıntıları temizlemek için kullanılır. Eğer rahimde kalıntı varsa enfeksiyona ve kanamaya sebep olur.
- Doğumdan sonra bebeğin eşi denilen plasenta ve zar içeride kalır. Bu bebek eşinin ve zarının alınması gerekir alınmadığı takdirde kanama ve enfeksiyona yol açar.
Vakumlu Kürtaj Nedir?
İstenmeyen gebelikler için kullanılan birçok yöntem vardır ancak en çok tercih edilen yöntem vakumlu yöntemidir. Diğer yöntemlere göre daha konforlu ve daha az risk içerdiği için hem kadın doğum doktorları hemde hastalar tarafından tercih edilir. İşlem sonrası iyileşme süreci kısadır. 6 ila 9 hafta arasında olan bebekler bu yöntemle alınabilir.
Hastaya uygun pozisyon verilip vajina steril edildikten sonra spekulum ile yeterli açıklık sağlanır ve kanül adı verilen ince plastik borularla rahim içerisine girilir ardından negatif basınç sayesinde vakum yöntemiyle istenmeyen gebelik sonlandırılır.
Vakumlu kürtajın avantajları nelerdir?
- Gebelik sonlandırmak için en çok tercih edilen yöntemdir. Birçok avantajı vardır;
- Riski en düşük olan yöntemdir
- İşlem sonrası kanama az miktarda olur
- Enfeksiyon riskinin olmaması
- İçeride parça kalma riskinin en az olduğu yöntemdir.
Kullanılan Anestezi Yöntemleri
Bu süreçte kişilerin ağrı veya acı hissedilir mi ya da sonrasında bir şey hatırlar mıyım en çok aklına takılan sorulardır. Operasyonu en konforlu şekilde atlatmak için anestezi kullanılır. Hem fiziksel hemde psikolojik olarak rahatlık sağlar. Bunlardan bahsedecek olursak; lokal anestezi ya da sedasyon adı verilen anestezi yöntemleri kullanılır.
Sedasyon ile yapılan anestezide ağrı hissedilmez ve kişi uyandığında hiçbir şey hatırlamaz. En çok tercih edilen bu anestezi yöntemidir. Koldan damar yolu açılarak kişinin uyuması sağlanır. Lokal anesteziye göre ücreti yüksektir.
Lokal anestezide ise sadece rahim uyuşturulur ağrı ve acı hissedilmez kişi tüm süreci hatırlar. Ücreti sedasyona göre daha düşüktür.
Türkiye de kürtaj aşamaları
Gebelik sonlandırma işlemi olan kürtajın öncesinde, işlem sırasında ve sonrası aşamaları ve yapılması gereken öneriler aşağıda belirtildiği gibidir. Bu süreci fiziksel ve psikolojik olarak daha rahat atlatmak için bunların dikkate alınması hem işlem esnasında hemde iyileşme döneminde kolaylık sağlamaktadır.
Toplam zaman: 15 dakika
İşlem öncesi hazırlık
Kişi işlemden en az 6 saat önce yeme içmeye ara vermelidir.
6 saat öncesinden sigara, alkol gibi zararlı maddelere ara verilmelidir.
Gebelik ve genel sağlıkla ilgili kontroller yapılır.
Kişinin kürtaja uygun olup olmadığı ultrason ve muayene ile ayrıntılı bir şekilde incelenir.
Bir diğer önemli unsur ise; hastanın kullandığı ilaçları, alerjisinin ve herhangi bir kronik rahatsızlığının olup olmadığını doktora bildirmesi istenir.
Hastaneye geldikten sonra kimlik bilgileri alınır gerekli prosedürler yapılarak kayıt oluşturulur ve işleme hazır hale getirilir. Bu süreçte her bilgi gizli kalmaktadır.
Psikolojik olarak hazırlanmalı ve içerisinde rahat edeceği kıyafetler seçilmelidir.
İşlem sırası
Kişiye önlük giydirilerek jinekolojik masaya alınır.
Enfeksiyonların önlenmesi için öncelikle vajina steril edilir.
Spekulum yerleştirilir ve vajina sabitlenir.
Rahim ağzının açılması için buji denilen aletlerle genişlemesi sağlanır.
Uçları delik olan plastik kanüller rahime iletilir
Kanülün dışarıda kalan ucuna vakum yerleştirilir burada oluşan negatif basınç sayesinde rahim içi tamamen temizlenir.
Kanül çekilir ve ultrasonla kontrol edilir.
Spekulum çıkarılır ve işlemi sonlandırılır.
Bu işlem 5-10 dakika sürmektedir.
İşlem sonrası
Kişiye genel anestezi veya sedasyon uygulanmış ise hasta uyandırılır. Sedye ile kendisi için hazırlanmış odaya alınır. Bir saat kadar kendisine gelmesi beklenir. Kendine geldikten sonra evine gidebilir hastanede kalmasına gerek yoktur. İşlemden yarım saat sonra yeme içmeye başlayabilir. İşlemden esnasında ağrı kesici ve antibiyotik damar yolu ile verilir. Hasta kendine geldiğinde ağrı veya acı hissetmez.
Eğer lokal anestezi uygulanmış ise 15-20 dakika dinlendikten sonra evine gidebilir. İşlemden sonra doktor tarafından hastaya antibiyotik ve ağrı kesici ilaçları için reçete verilir.
Tahmini maliyeti: 900 EUR
Öncesi ve sonrası
İşlemden önce doktor ultrason ile jinekolojik bir muayene yaparak gebeliğin durumu ve gebelik haftası hakkında bilgi edinir. Eğer gebelik 4-5 haftalık olmuşsa gebelik kesesi görünmektedir. Gebelik kesesi bebeğin geliştiği ortamdır ve içerisi amniyon sıvısı ile doludur. Bebeğin bulunduğu bu kese kürtaj işlemiye alınmaktadır.
Türkiye de kürtaj sonrası yapılması gerekenler
İşlem sonrasında birtakım yapılması gerekenleri sizin için maddeler halinde sıraladık. Aşağıdaki maddelere ve doktorun önerilerine düzenli olarak uyulduğu takdirde iyileşme süreci kısalacak ve normal hayata dönüş daha çabuk olacaktır.
- Vajinal temizliğe dikkat edilmelidir.
- Temiz pedler kullanılarak kanama takip edilmelidir.
- Duş alınabilir fakat vajinal duş yapılmamalıdır.
- Cinsel ilişkiye iki hafta kadar ara verilmelidir.
- Doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı beklenmedik bir durum olduğunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
- İlk gün mümkünse istirahat edilmelidir.
- Kürtajdan 4-6 hafta sonra adet görmeye başlanır.
- Dikkat edilmediği takdirde tekrar hamile kalınabilir.
- Havuza girilmemeli
- Tampon kullanılmamalıdır.
Türkiye de kürtaj yan etkileri
- İşlem sonrası kişide birtakım yan etkiler görülebilir. Bazı yan etkiler normal olmakla birlikte bazı durumlarda acil olarak doktora başvurmak gerekir.
- Kürtaj sonrası 7-10 gün hafif kanamalar olabilir.
- Hijyene dikkat edilmezse enfeksiyon oluşabilir.
- İşlem sonrası anestezinin etkisi geçince nadirende olsa ağrı hissedilebilir.
- Mide bulantısı, halsizlik görülebilir.
Kürtaj sonrası bu durumlarda hemen doktora başvurmalısınız:
- Ateş 38 derece üzerine çıkarsa
- Ağrı kesici ve antibiyotik alınmasına rağmen ağrılar geçmiyorsa
- Kürtaj sonrası kötü kokulu akıntı olması
- Kanamanın çok fazla olması
Riskleri
İçeride parça unutma, enfeksiyon kapılması, 5 haftalıktan düşük gebeliklerde bebeğin alınmaması gibi çok nadir görülen riskler olabilir. Ama günümüzde gelişen teknoloji sayesinde vakumlu kürtaj başta olmak üzere diğer yöntemler de çok az risk taşıyan yöntemlerdir.
Önemli olan bebeğin kaç haftalık olduğu ve işlemin uzman doktorlar eşliğinde steril koşullarda yapılıp yapılmadığıdır. Kişi operasyon sonrası doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanıp tüm istenilen koşulları kendi için sağladı takdirde herhangi bir risk oluşturmaz.
Başarısız olan kürtaj belirtileri
Bebeğin alınamadığı ya da içeride bir kalıntı bulunduğu durumlarda başarısız bir işlem gerçekleşmiştir. Operasyon sonrası çok fazla kanama var ise, gebelik belirtileri devam ediyorsa ve kişi 30-40 gün sonra adet olmadıysa tekrar doktora muayene olması gerekir. İşlem sonrası hemen yapılan hormon testlerinde seviyeler yüksek çıkabilir bu seviyelerin düşmesi için üzerinden yaklaşık olarak bir ay geçmesi gerekir.
Bir ay sonunda hormon seviyeleri düşmeli ve gebelik testleri negatif çıkmalıdır. Gebelik kesesinin görüldüğü durumlarda başarısız bir operasyon olmuş demektir. Gebeliği sonlandıran doktor operasyon sonrası ultrason ile kontrolünü sağlar ise başarısız sonuçlanma riski de ortadan kalkmış olur.
Türkiye de kürtaj sonrası cinsel ilişki
İşlem esnasında rahim ağzı genişletilir, hemen ardından yaşanan ilişki de genişlik fazla olduğu için bakteri ve mikropların rahim içine girmesi kolaylaşır ve enfeksiyona açık olur. Fizyolojik olarak tamamen iyileşmesi için cinsel ilişki hemen olmamalı 2 hafta ara verilmelidir.
İlk gebelikte kürtaj
Gebeliği sona erdirmek isteyen bir kişi ister ilk gebeliği ister son gebeliği olsun bu işlemi yaptırabilir. Yanlış bilinen bir bilgide ilk gebelikte kürtajın zararlı olduğu bilgisidir. İlk veya sonuncu olması önemli değildir. Önemli olan uzman bir kadın doğum doktoru ve hastane ortamında steril koşullarda olmasıdır. Rahim işlemden bir süre sonra kendini toparlar ve yumurta oluşumuyla birlikte tekrar hamile kalınabilir.
Türkiye de kürtaj fiyatları
İstenmeyen gebelikler için ya da miyom, kist gibi rahmin temizlenmesi, örnek alınması gibi durumlarda yapılan kürtaj işlemi fiyatları ülkeden ülkeye şehirden şehire göre değişmektedir.
Hastanın gebeliğinin durumu, kürtaj yöntemi, hangi anestezi yönteminin uygulanacağı gibi kriterler dahilinde fiyat belirlenmektedir.Turk Aesthetic’te 2022 kürtaj fiyatları ise fiyat 900 Euro dur.
İstanbul Türkiye de Kürtaj
İstanbul sağlık açısından oldukça gelişmiş bir şehirdir. İster şehir dışı ister ülke dışından olsun birçok kişi sadece turizm, eğlence yönünden değil sağlık yönünden de istanbul’u tercih etmektedir. Turk Aesthetic olarak alanında en başarılı doktorlarla, en iyi hastanelerle çalışarak hastalarımıza en iyi hizmeti sunmaktayız.
Sıkça Sorulan Sorular – Türkiye de kürtaj
Türkiye’de kürtaj yasal mı?
Türkiye’de kürtaj belli bir yasal sınırlamalar içerisinde gerçekleşmektedir. Ülkemizde 10 haftaya kadar bu işlem yapılabilir.
Kürtaj yerine bitkisel çözüm mümkün mü?
Bu işlem alanında uzman kadın doğum doktorları tarafından hastane ortamında ve streil koşullarda yapılmalıdır aksi takdirde hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkabilir.
Düşük hapları ile kürtaj olur mu?
Bu haplar sağlığı tehdit edecek maddeler içerdiği için Türkiye ve bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Kürtajdan sonra hamile kalınır mı?
Kişilerin işlem sonrası iyileşme süreleri değişmektedir. Ortalama 2-3 hafta içerisinde tamamen iyileşme sağlanır ve yumurta oluşumu sağlandığında gebelik mümkün olacaktır.
Türkiye de kürtaj ne zamana kadar yapılır?
Bebek 2.5 aylık yani 10 haftalık olana kadar yapılabilir.
Türkiye de kürtaj en erken kaçıncı haftada yapılır?
Bebeğin alınabilmesi için ultrason ile inceleme yapıldığında gebelik kesesinin görünüyor olması gerekir. Bunun içinde fetüsün anne karnında olup 4 haftalık süreci tamamlamış olması gerekiyor.
Düşük yaptıktan sonra kürtaj gerekli midir?
Doktor jinekolojik muayene yapar eğer içeride kalıntı yoksa gerekli değildir ama içeride parça, kalıntı gibi şeyler ve kanama varsa kürtaj gerekir.
Türkiye de kürtaj olduğum sonradan anlaşılır mı?
Rahim, operasyondan bir süre sonra tamamen iyileşir ve doku yenilenmesi olur. Doktor muayene sırasında kişinin daha önce kürtaj olduğunu anlamaz.
Türkiye de kürtaj sonrası ağrı olur mu?
İşlem olduğu gün hafif kramplar halinde, adet sancısı gibi ağrı olabilir fakat doktorun verdiği ilaçlarla bu hafif ağrılar giderilmektedir.
Vakumlu kürtaj ağrılı mı?
İşlem lokal ya da genel anesteziyle yapılır. Kadınlar çoğunlukla genel anesteziyi tercih etmektedir o yüzden operasyon sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez.
Kürtajda dikiş olur mu ?
İster vakumlu ister diğer yöntemler olsun işlem esnasında herhangi bir kesi olmadığı için dikiş atılmaz.
Gebeliği sonlandırma işleminden ne kadar zaman sonra adet görülür?
İşlemden sonra rahim kendini toparlar ve hücre yenilenmesi başlar. Bu süreçten sonra yumurta oluşumu devam eder. Operasyondan yaklaşık 30-40 gün sonra adet görülür. Eğer daha fazla gecikme yaşanırsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Ve son olarak Türkiye İstanbul Türk Aesthetic Merkezi’nden konu ile ilgili bilgi ve fiyat talep etmek için teknik destek ekibiyle doğrudan bağlantı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.